Vacaturetekstschrijver


BlogPAK ‘M BEET

Die kandidaat dus. Met een sterke openingszin. Bovenaan in je vacaturetekst. Geen laf gedoe met veel vraagtekens en de woorden die iedereen gebruikt.. Dus: “Ben jij die enthousiaste recruiter? Die met veel passie de beste kandidaten vindt? En in ons dynamische  en gezellige team past?”, daar houden we gewoon mee op. 

Hoe start je met het beste begin? Twee vette tips:

1 De Job Value Proposition is je beste vriend. Want waarom kiest de Cyber Security Analyst voor jouw vacature? En niet voor die 1200 andere Cyber vacatures? De JVP. Die zet je in de eerste zinnen: werken met de nieuwste hacking tools, of wekelijks 1 dag thuis. Of je beschermt kantoren over de hele wereld met je security skills. De JVP haalt het beste in je vacature naar boven.

2 Gebruik andere woorden. Wees authentiek. Schrijf met een beetje lef, durf! Zoek naar jouw ‘anders zijn’. In het corporate brand. Want die marketeers hebben al een bak woorden klaar gezet. Maak een mindmap, zoek op google, kijk op synoniemen.net. Schrijf je voor een bedrijf dat koks kleding maakt? Dan gebruik je andere ‘ingrediënten’ en heb je andere werkzaamheden op je ‘bordje’ dan als je voor een grote ‘leisure’ organisatie schrijft. Dan schrijf je over ‘een spannende baan’, over de sfeer, over ‘gasten die een geweldig avond uit hebben’.

Voor

Ben jij een ervaren zelfstandig werkend kok die met passie kookt en hospitality hoog in het vaandel heeft staan? Dan ontvangen we graag jouw sollicitatie!

Na

Wil jij als Kok jouw ingrediënten toevoegen aan onze driegangen diners, seizoens-gerechten, verrassingsmenu’s, specials en proeverijen? In een vast dienstrooster zonder overwerk? Zet dan in op deze baan als Kok bij …..!

Grijp die kans, en die kandidaat, en trek hem/haar je verhaal in. 

Ben jij klaar voor Google for Jobs? In 4 stappen schrijf jij je een Google for Jobs-proof vacaturetekst.

Op een zonnige dag van ons toetsenbord gerold: Vacaturetekst voor Software Engineer voor ABNAMRO Hypotheken en Florius.

VACATURETEKSTEN SCHRIJVEN MET “THE HERO’S JOURNEY”

Bij vacaturetekstschrijver.nl schrijven we graag vacatureteksten met een verhaal. Maar wat is eigenlijk een goed verhaal? En wat hebben Luke Skywalker, Katniss Everdeen, the Hobbit en Rocky Balboa met elkaar gemeen? Bovenstaande helden spelen alle vier de hoofdrol in een reis of een zoektocht die op een zelfde manier is opgebouwd. Mensen vertellen elkaar al eeuwen verhalen met dezelfde succesvolle structuur. Filosoof Joseph Campbell noemde dit storytelling recept “The Hero’s Journey”. Het begint met onze hoofdpersoon, een held(in):

1.    Zij mist iets in haar leven of er gebeurt iets (conflict/behoefte)

2.    Ze gaat op avontuur (call to adventure)

3.    Vervolgens maakt ze allerlei gevaren mee, levert ze een ultiem gevecht (overwinning)

4.    Dan keert de held(in) terug met nieuwe rijkdom of kennis (transformatie)

Is het zoeken van een nieuwe baan een Hero’s Journey? Yep. Want let op:

1.    De kandidaat mist iets in zijn huidige werk (conflict/behoefte)

2.    De kandidaat gaat een nieuwe baan zoeken tussen alle vacatureteksten (call to adventure)

3.    De kandidaat gaat solliciteren moet selectiegesprekken door en enge assessments (overwinning)

4.    De kandidaat maakt een keuze, heeft een nieuwe baan, maakt een ontwikkeling door, conflict (zie 1) opgelost (transformatie)

STORYTELLING

Wat heeft dat te maken met vacatureteksten schrijven, hoor ik je denken? Jouw vacaturetekst gaat over een held, die een oplossing zoekt voor een ontwikkelingsvraag. Je vacaturetekst moet een echte ‘call to adventure’ zijn, want anders gaat de held een andere reis aan. Vijf schrijf tips:

1 MEER DAN EEN PERSONA

Vul je persona aan met het belangrijkste: de ontwikkeling die deze held(in) wil maken. Welk conflict of welke behoefte los je op met deze vacature? Denk aan: te weinig ontwikkelingsmogelijkheden in de huidige functie, de behoefte aan een betere werk drive balans, een andere cultuur, werkzaamheden die beter aansluiten, een stapje omhoog enz.

2 JVP’s en AANBOD

Jouw vacaturetekst is de call to adventure, de sprong in het diepe. Anders dan de andere vacatureteksten. Authenthiek, verrassend, met lef. Jij hebt je Job Value Proposition’s dus op een rijtje, die staan ook meteen bovenaan in het impactblok. Het avontuur ga je aan op gevoel, je schrijft dus zo dat de emoties overkomen. Die inspirerende meeting, de humor bij de collega’s, de jaloersmakende tech-stack. Dan, het aanbod moet staan als een huis. Anders reist de held nog even verder. Benoem altijd het salaris, en meer. Maak het anders dan anders, mag je naar conferenties, of een dagelijkse work-out doen in de bedrijfsfitness ruimte? Is er een vers gekookte lunch of mega goede koffiebonen? Of mag je naar die jaarlijkse Azure meetup in Las Vegas. Benoem het, dan springt de held in het diepe.

3 SCHRIJF MET EEN THEMA

Geef jouw vacaturetekst een thema, een verhaallijn. Dat schrijft fijn. Als je een vacaturetekst schrijft voor een software ontwikkelaar in de hypotheek branche dan ‘staat zijn code als een huis’ natuurlijk. Bedenk daar dan mooie woorden bij zoals ‘over de drempel’, ‘gunstige voorwaarden’of ‘nieuwbouw’. Maak er wel spreektaal van, en durf het eens anders te doen. Schrijf met lef. Wissel lange met korte zinnen af, laat je klanken lekkerder klinken door ze te herhalen. Zeg iets brutaals.

4 EMOTIE

Jouw kandidaat kan kiezen. En hij of zij kiest vooral op gevoel. En voor opvallende vacatureteksten, met een authentiek tintje, waarin je wordt meegevoerd in het verhaal. Je kunt je helemaal voorstellen dat je er werkt, je ruikt het bedrijfsrestaurant, weet wat je collega’s aan hebben en wie er koffie haalt s’ ochtends en maakt de dagelijkse uitdagingen mee.

5 SOLLICITEREN

Je maakt het voor de kandidaat makkelijk. De functie is niet alleen heel concreet omschreven maar het sollicitatieproces ook. En eenvoudig, zonder onnodige drempels zoals ingewikkelde invulformulieren of verwarrende teksten als “Deze vacature is gelijktijdig intern (bij onze samenwerkingspartners) en extern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatiebutton reageert en je cv en motivatiebrief (in Word of Pdf) zijn bijgesloten. Je motivatie kun je richten …… Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen”

DE RECRUITER IS OOK EEN HELD

De kandidaat ziet in jouw vacature de kans om een ontwikkeling te maken. Een promotie naar Senior Developer, werken in een niet hiërarchische organisatie en ook nog eens 40 km dichter bij zijn huis. De kans op een metamorfose van zijn loopbaan, net als andere helden. Luke heeft dus de controle over ‘the Force’, Katniss wint ‘the Hunger Games’ en de Hobbit heeft de ring. Jij als recruiter krijgt storytelling powers. Een echte held(in).

Oudere berichten

Nieuwere berichten

Custom Post Images
Wervende Tekst