Vacaturetekstschrijver


Ons verhaal


In ons dorp op de Utrechtse Heuvelrug was weinig te doen. Prachtige omgeving natuurlijk, dat wel. De plaatselijke bibliotheek was voor mij als kind de uitgelezen plek om je niet te vervelen. Behalve als je maximum is bereikt op je bibliotheekpasje of die keer dat ik alle boeken uit had. Dan fietste ik een week later weer met de boodschappentas achterop hoopvol naar de bieb.

Verhalen, ik kreeg er geen genoeg van. Later, als corporate recruiter, werd ik super enthousiast van loopbaan verhalen van kandidaten. Vooral die met een verrassend spectaculaire twist; zo sprak ik laatst nog een reisbegeleider die timmerman werd of het verhaal van een witgoed verkoper die het schopte tot directeur van een IT bedrijf. Eigenlijk is iedere kandidaat die solliciteert bezig met een nieuw 'plot', er moet wat verbeteren of veranderen aan haar of zijn werk. 

Ik was altijd een van die recruiters die zei: "laat mij die vacatureteksten maar schrijven". Als snel leerde ik schrijven met een persona, SEO, een originele call to action enz. Liever nog ga ik een stapje verder, en pas ik de power of storytelling toe op vacatureteksten. Want dat het persoonlijker moet, origineler, dichter bij de belevingswereld en de plot van diegene die een baan zoekt, dat is wel duidelijk. 

Ondertussen is mijn verhaal verplaatst naar de stad Utrecht. Heeft de bibliotheek plaats gemaakt voor een e-reader en staat mijn knalgele fiets met een kettingslot vast aan de Utrechtse gracht. Iedere dag zoek en vind ik het verhaal van de kandidaat en maak ik werk van het schrijven van vacatureteksten.
Wervende Tekst