Waarom moet je eigenlijk opvallen met je vacaturetekst? Omdat je de aandacht van de kandidaat wil. En, die ziet wel meer vacatures. Vooral de bovenkant. Wij helpen je met 3 tips voor het schrijven van goede vacatureteksten. Dus, start jij jouw vacaturetekst met van die standaard vragen: “ben jij die gepassioneerder teamspeler die zich graag wil inzetten voor een uitdagende functie als Business Controller bij blablaba”? Dat doet dus iedereen. Zie hieronder. Bleh….. Het is dus tijd voor LEF in je vacaturetekst.
Onze (k)LEF formule is de beste manier om snel en makkelijk betere vacatureteksten te schrijven. Je start met de “k” van “Ken je kandidaat”. In je intake gesprek met de hiring manager of een collega die dit werk al doet, bespreek je de ideale kandidaat. Daarna check je dit nog een keer op Linkedin. Komen hier de juiste personen naar boven? Hieronder de 3 tips voor het schrijven van de beste vacatureteksten:
1. Lef: jouw vacaturetekst valt op in de massa, is onderscheidend en creatief. Vooral in de eerste zinnen. Die maken het verschil met alle andere vacatureteksten. Of je afhaakt of doorscrolt. Start nou eens opvallend met de JVP van de vacature. Dus, wat krijgt die kandidaat voor moois in deze functie. En, gebruik andere woorden dan standaard, bedenk een ’thema’ en de woorden die daarbij horen. Denk echt even over het volgende: werken bij jou in deze rol is totaal anders dan bij de concurrent. Vergelijk een Cloud Engineer bij de NS met een Cloud Engineer bij ABNAMRO, het is toch gek als die vacatures er precies hetzelfde uitzien?
2. Een baan zoeken is Emotie. Jouw woorden moeten dus raken op emotioneel niveau en het onbewuste van de kandidaat bespelen. Zo creëer je dat ene vonkje. En, wat raakt in het hart blijft hangen in het hoofd. Dus, zorg voor verwondering, verrassing, nieuwsgierigheid of verlangen. De kandidaat moet er gevoel bij krijgen, bij je tekst. Vraag aan de hiring manager wanneer je in die functie bijvoorbeeld een mooie dag hebt gehad. Of wat het gaafste project is. En, schrijf zoals je spreekt. Het is echt ‘not done’ om zakelijke of ouderwetse ‘P&O functieprofielen taal’ te gebruiken. Gebruik jij bijv. het woord ‘welke’ als je gewoon ‘die’ bedoelt? Neeeee! Gebruik storytelling: Met ‘de dag van’ of met een quote: “Wij lopen voorop met de public cloud transitie, daar word ik vrolijk van”. Dit wordt door Cialdini, marketing goeroe en schrijver van ‘Influence’, ‘social proof’ genoemd.
3. Feiten en CTA. Beschrijf concreet wat je gaat doen in deze functie, denk daarbij vanuit de kandidaat die jouw organisatie afkortingen en jargon niet kent. Blijf weg van smurfwoorden. Dat zijn woorden met veel betekenissen die je tekst vaag maken zoals ‘realiseren’ of ‘jij draagt zorg voor’, ‘verbinding’ of ‘integraal’. Wat bedoel je daar nou precies daarmee? Noem de arbeidsvoorwaarden en noem het salaris (‘marktconform’ kan echt niet). De Call to Action is duidelijk en het solliciteren eenvoudig. ‘Kopen’ is makkelijk: 1 druk op de knop is genoeg.